Vrouw filmt hoe man sterft door politie

Amper twee dagen nadat in Baton Rouge een zwarte man door de politie werd neergeschoten is in de Verenigde Staten opnieuw ophef ontstaan over een politieoptreden tegen een zwarte man in Falcon heights, Minneapolis. Op een video die live op Facebook werd uitgezonden is te zien hoe Philando Castile in zijn auto ligt dood te bloeden nadat een agent bij een routinecontrole vier keer op hem geschoten zou hebben. 

Het was zijn vriendin Lavish Reynolds die net na het incident via Facebook live beelden online zette. Daarin doet ze in paniek haar verhaal, terwijl naast haar haar stervende vriend nog onder schot gehouden wordt door de agent. Het koppel werd volgens Reynolds aan de kant gezet voor een kapot achterlicht.

Portefeuille
De politie vroeg de man naar zijn portefeuille. Toen hij die uit zijn broekzak wou nemen, vertelde hij de politie dat hij gewapend was en waarschuwde hij hen expliciet dat hij niet naar zijn wapen greep maar enkel zijn portefeuille zou pakken. 

Wat daarna gebeurde, is niet helemaal duidelijk. Op de beelden is wel te zien hoe de agent in paniek naar de vrouw schreeuwt dat ze haar handen op het stuur moet houden. “Ik zei nog dat hij niet naar zijn zak moest grijpen,” schreeuwt hij. Even later wordt de vrouw zelf uit de auto gehaald en meegenomen door de politie. Philando Castile stierf even later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De politie heeft nog geen officiële mededeling gedaan, maar de agent is intussen wel in betaald administratief verlof geplaatst.

Zoveelste incident
De Amerikaanse politie wordt al langer verweten excessief geweld te gebruiken tegen zwarten. Na meerdere dodelijke schietpartijen, waaronder die in Ferguson in 2014, volgde een enorme protestgolf onder het motto 'Black Lives Matter'.

Bekijk ook: