Clinton wordt niet vervolgd voor mails

Het Amerikaans ministerie van Justitie gaat de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton niet vervolgen voor het gebruik van een private e-mailserver en e-mailadres als minister van Buitenlandse Zaken. Dat kondigde de minister van Justitie Loretta Lynch aan.

De beslissing van het Amerikaans ministerie van Justitie was te verwachten, aangezien Lynch vorige week nog zei dat ze de aanbevelingen van de federale politie en procureurs-generaal belast met het onderzoek te zullen volgen. Dit om zo elke mogelijke verdenking te voorkomen van politieke inmenging in dit zeer gevoelige dossier, dat Clintons kansen bij de presidentsverkiezingen zouden kunnen hypothekeren. 

'Extreem nalatig'
De FBI raadde dinsdag aan Hillary Clinton niet te vervolgen voor het gebruik van e-mails die werden ondergebracht op een privéserver, en maakte het onderzoeksdossier over aan Justitie, die ook concludeerde dat de voormalige minister van Buitenlandse Zaken "extreem nalatig" was geweest. Sommige e-mails die Clinton verstuurde droegen het label "geheim", terwijl "vijandige actoren" in theorie toegang konden hebben tot de e-mailaccount van de vroegere First Lady, zei FBI-baas James Comey. Hillary Clinton had naar eigen zeggen nooit de bedoeling de wet te overtreden.

Bekijk ook: