Dossier Terreur in Parijs

9 jaar cel voor broer Bataclan-terrorist

Een groep van zeven Syriëstrijders is door het Franse gerecht veroordeeld tot celstraffen van 6 tot 9 jaar. De zwaarste straf werd uitgesproken tegen Karim Mohamed-Aggad, wiens broer Foued zich tijdens de aanslagen van 13 november in Parijs opblies in de concertzaal Bataclan.

De straffen die uitgesproken zijn tegen de zeven beschuldigden, die 24 en 27 jaar oud zijn en allen uit het oosten van Frankrijk komen, moeten minstens voor twee derde effectief uitgezeten worden.

Hoewel de beschuldigden toegeven dat ze in de periode tussen december 2013 en april 2014 afreisden naar Syrië om daar aan de zijde van de bekende ronselaar Mourad Farès te strijden tegen het regime van Assad, ontkennen ze dat ze plannen hadden om zich aan te sluiten bij terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Toen ze zagen hoe verdeeld de rebellen waren, vluchtten ze naar eigen zeggen terug naar Frankrijk.

Paniekbeslissing
De advocate van Mohamed-Aggad noemt het vonnis "een paniekbeslissing in een Frankrijk dat bang is". Ze overweegt om in beroep te gaan tegen het vonnis. "Ze mogen mij eerst bewijzen dat mijn cliënt effectief een terroristisch gevaar vormt voor Frankrijk", besluit ze.