Blair: "Ik blijf achter aanval Irak staan"

Voormalig Brits premier Tony Blair blijft achter zijn beslissing staan om in maart 2003 Irak binnen te vallen aan de zijde van de Amerikanen. "Ik nam de beslissing te goeder trouw", zegt hij in een reactie op het kritische Chilcot-rapport. Het rapport bewijst volgens Blair dat hij niet heeft gelogen en dat inlichtingen niet werden vervalst.

Het rapport, waaraan zeven jaar werd gewerkt, was kritisch voor Blair. Volgens de onderzoekers waren de mogelijkheden voor een vreedzame oplossing nog niet uitgeput op het moment van de inval. In zijn reactie zei Blair dat hij de optie van uitstel niet had.

"Ik moest beslissen. Ik dacht aan Saddam, zijn achtergrond, onze alliantie met de Verenigde Staten, ... en ik heb voorzichtig afgewogen. Er was geen tussenweg, geen extra tijd voor onderhandelingen. Ik nam de beslissing, ik aanvaard volle verantwoordelijkheid en sta erachter", dixit Blair. "Ik erken alle problemen en vergissingen, maar ik ga niet zeggen dat we de verkeerde beslissing hebben genomen."

Blanco cheque
Veel media-aandacht ging naar de openingszin uit een brief van 28 juli 2002 die Blair schreef aan de Amerikaanse president George W. Bush: "I will be with you, whatever", vertaald: "Ik sta hoe dan ook aan uw kant".

Is dat een blanco cheque om naar de oorlog te trekken, vroeg een reporter aan Blair tijdens diens persconferentie. "Er volgde een 'maar'. Het was mijn bedoeling om hem (Bush, red.) te overtuigen om de VN-route te volgen. De VN-resolutie is er daarna ook gekomen. Als Saddam die had gerespecteerd, was de zaak afgelopen. (...) De militaire actie werd uitgesteld door de VN-resolutie."