Belgische F-16's slaan toe in Irak

In Irak heeft een coalitie van vier Belgische F-16’s en twee Franse Mirage-gevechtsvliegtuigen vannacht een operatie uitgevoerd op jihadistische doelwitten. Enkele maanden geleden werd er besloten om Belgische gevechtsvliegtuigen in te zetten in de strijd tegen Islamitische Staat (IS).

Vier Belgische F-16's en twee Franse Mirage-gevechtsvliegtuigen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een raid uitgevoerd op stellingen van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak. Dat bevestigt Olivier Severin, woordvoerder van defensie, aan VTM NIEUWS. Het ging om de eerste aanvalsmissie samen met de Fransen, waaraan de Belgische toestellen deelnamen, sinds ons land opnieuw meedoet met de operaties van de internationale coalitie tegen IS.

De gezamenlijke aanval, onder leiding van Frankrijk, was gericht op "verschillende doelwitten" van IS in Irak, zoals productieplaatsen voor geïmproviseerde springtuigen. De doelwitten zijn vernietigd.

Jordanië
De Belgische en Franse toestellen opereren vanuit Jordanië, maar vertrekken wel van andere luchtmachtbases. De naam en de locatie daarvan worden vanwege de veiligheid niet onthuld.

De Belgische F-16's, zes toestellen waarvan twee in reserve, losten eind juni Nederlandse vliegtuigen af die sinds hun aankomst in oktober 2014 ongeveer 2.100 missies en meer dan 10.000 vlieguren op de teller hebben. Zij voerden 1.800 gewapende acties uit tegen gronddoelwitten van IS.

Bekijk ook: