Pistorius veroordeeld tot zes jaar cel

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius is in beroep veroordeeld tot 6 jaar opsluiting. De rechter week af van de minimumstraf van 15 jaar, omdat daartoe volgens haar "substantiële en dwingende redenen" voor waren. De atleet met de geamputeerde benen schoot in 2013 zijn vriendin Reeva Steenkamp dood. Hij gaat niet in beroep tegen de straf.

Pistorius werd in eerste aanleg veroordeeld tot vijf jaar, maar die straf werd een jaar later omgezet in huisarrest. Het openbaar ministerie ging echter in beroep en eind vorig jaar werd een zwaardere veroordeling uitgesproken. Hoewel de minimumstraf 15 jaar cel is, legde de Zuid-Afrikaanse rechter dinsdag maar zes jaar cel op.

Rechter Thokozile Masipa legde voor het hof van beroep in Pretoria uit dat Pistorius niet eerder in de fout ging, al 12 maanden heeft gezeten en zijn vriendin niet bewust heeft gedood. Ze vindt "blade runner" een goede kandidaat voor rehabilitatie en noemde het onwaarschijnlijk dat hij zijn misdaad zou herhalen.

"Terechte straf"
De Zuid-Afrikaanse atleet gaat niet in beroep tegen de zes jaar cel. Dat heeft een van zijn advocaten, Andrew Fawcett, aangekondigd. "We respecteren de beslissing van de rechter", zei Fawcett bij het verlaten van het gerechtsgebouw in Pretoria. "Oscar zal zijn straf uitzitten. Ik denk dat het, gezien de omstandigheden, een terechte straf is."

De 29-jarige Pistorius schoot Steenkamp op Valentijnsdag 2013 dood door de toiletdeur in hun villa. Pistorius verklaarde dat hij dacht dat hij op een inbreker vuurde.

De vader van Reeva Steenkamp legde tijdens het proces met tranen in de ogen een emotionele getuigenis af over het grote verlies dat de dood van zijn dochter bij de familie heeft teweeggebracht. Hij denkt voortdurend aan de angst en de pijn die ze heeft moeten doorstaan toen Pistorius op haar had gevuurd.

Bekijk ook: