Dossier President Trump

Clinton verlost van e-mailaffaire

De Amerikaanse federale recherche FBI speelt het onderzoeksdossier omtrent het gebruik van een private e-mailserver door Hillary Clinton, toen zij tussen 21 januari 2009 en 1 februari 2013 minister van Buitenlandse Zaken was, door aan de justitie. Dit heeft FBI-directeur James Comey bekendgemaakt. De FBI beveelt geen gerechtelijke vervolging aan.

Volgens het hoofd van de FBI bevatten 110 mails in 52 'kettingen', verzonden of ontvangen via die server, geheime informatie. Acht van die 'kettingen' waren zelfs ultrageheim, zo citeerde de conservatieve nieuwszender Fox Comey. Het was mogelijk dat "vijandige actoren" in theorie toegang konden hebben tot de e-mailaccount van de vroegere First Lady, voegde Comey eraan toe. Geen enkel elektronisch bericht van Clinton had via een dergelijke server mogen lopen, aldus Comey.

Wel zei hij volgens Fox geen geval te vinden dat als basis kan dienen voor gerechtelijke vervolging. De FBI adviseert de Justitie aldus Clinton niet te vervolgen.

"Clinton was extreem onachtzaam"
Het gewezen hoofd van de Amerikaanse diplomatie, nu Democratisch kandidate voor het Witte Huis, had, net als haar medewerkers, niet de intentie de wet te overtreden, maar ze waren "extreem onachtzaam", vindt Comey. "Elk redelijk iemand in de positie van de minister van Buitenlandse Zaken of zij die met haar werkten hadden moeten weten dat het (private e-mail)systeem geen plaats was voor dergelijke conversaties".

De Republikeinen hebben de zaak aangewend om in de verkiezingscampagne voor het Witte Huis de betrouwbaarheid en het oordeelsvermogen van Clinton in vraag te stellen. De aanbeveling van Comey is van groot belang voor het vervolg van die campagne. Ingeval van een aanklacht zou de druk op Clinton hebben kunnen toenemen om de handdoek in de ring te gooien.

Het laatste woord is nu aan minister van Justitie Loretta Lynch. Zij heeft uitdrukkelijk beklemtoond onafhankelijk te zijn.