Dossier Referendum Brexit

EU-leiders: "Farage is een trieste held"

In het Europees parlement in Straatsburg werd vandaag hard uitgehaald naar de boegbeelden van de brexitcampagne, die na hun overwinning in het referendum een stap opzij hebben gezet. Onder andere oud-premier Guy Verhofstadt en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker lieten hun mening duidelijk horen. "Patriotten verlaten het schip niet wanneer het moeilijk wordt", zo verklaarde Juncker.

De Londense oud-burgemeester Boris Johnson was één van de pleitbezorgers van een Brits vertrek uit de Europese Unie, maar na zijn zege kondigde hij aan geen gooi te doen naar het leiderschap. Hetzelfde verhaal bij UKIP-leider Nigel Farage: hij gaf zijn ontslag als partijleider.

"De stralende brexithelden van gisteren zijn vandaag trieste helden", schamperde Juncker. De Commissievoorzitter begrijpt niet dat de voorstanders van een Brits vertrek uit de Unie nu maanden nodig hebben om de onderhandelingen over de scheiding en de toekomstige relaties met Europa voor te bereiden. "In plaats van een plan voor te bereiden verlaten ze het schip."

Tijd van Thatcher
Ook leiders van de belangrijkste politieke families in het halfrond haalden uit naar Johnson en Farage. "Dergelijk gedrag is onaanvaardbaar. De geloofwaardigheid van de politiek gaat kapot door dat soort onverantwoordelijk gedrag", zei EVP-fractieleider Manfred Weber.

De keuze van de Britse politici deed liberaal fractieleider Guy Verhofstadt dan weer denken aan "ratten die een zinkend schip verlaten". "Net als in de tijd van Thatcher denk ik dat enkel een vrouw een verdeelde conservatieve partij kan aanpakken", zo verwees hij naar Theresa May als mogelijke opvolgster van premier David Cameron.

"Niet bang zijn van Farage"
Het Europees Parlement keek ook naar de toekomst van Europa na de brexit. Velen hamerden erop dat Europa lessen moet trekken uit het referendum. "We moeten niet bang zijn voor Farage of populisme. We hebben nu nood aan een democratie van verantwoordelijkheid om onze doelstellingen te bereiken", meende Weber.

Verhofstadt betreurde dan weer dat de staatshoofden en regeringsleiders niet aansturen op diepgaande hervormingen om de euro en het veiligheidsbeleid te versterken. De Belgische oud-premier verwees naar een opiniepeiling waaruit bleek dat de meeste Europeanen willen dat Europa meer aanwezig is op domeinen als terreurbestrijding, migratie en werkgelegenheid, maar dat kan volgens hem in de huidige situatie niet lukken.

Stellingenoorlog
Syed Kamall, de leider van de conservatieve ECR-fractie en een aanhanger van de brexit, had uiteraard een andere mening. "Jullie blijven het project van de jaren 50 voortzetten: een verenigde staten van Europa. Dat is niet wat de burgers wensen", zo verklaarde hij.

Europees president Donald Tusk pleitte ervoor om een stellingenoorlog tussen de Europese instellingen en de hoofdsteden te vermijden. Juncker onderstreepte dat een herziening van de Europese verdragen momenteel niet aan de orde is.