"België gaf info Abdeslam niet door"

De Franse onderzoekscommissie naar de aanslagen in Parijs is snoeihard voor ons land. "De Franse politie wist absoluut niet dat Salah Abdeslam aan het radicaliseren was, omdat België de informatie niet in de juiste databanken hebben gedeeld", zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez over het onderzoeksrapport.

Ook over Abdelhamid Abaaoud is de onderzoekscommissie scherp. “België en Griekenland hebben niet genoeg samengewerkt”, luidt de kritiek.

Niet enkel ons land maar ook de Franse inlichtingendiensten krijgen kritiek. “Onze inlichtingendiensten hebben gefaald”, zegt de commissie, “Alle terroristen waren bekend en toch hebben ze kunnen toeslaan.”

"Jambon gaat niet mee in kritiek"
VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez zegt dat minister Jan Jambon, verantwoordelijk voor veiligheid, koeltjes reageert op het Franse onderzoeksrapport. "Jambon zegt dat de Franse onderzoekscommissie onze politie zelfs niet heeft gevraagd hoe we te werk zijn gegaan, dat ze zelfs niet weten hoe we informatie moeten uitwisselen. Dat is eigenlijk een werk voor de Belgische onderzoekscommissie, de komende weken en maanden. Pas daarna weten we zeker of er fouten zijn gemaakt door ons of de Fransen. Jambon wil dus niet zomaar meegaan in die Franse kritiek hoewel die erg duidelijk is."