Waarom is het zo'n bloederige ramadan?

Het is zelden gebeurd dat de ramadan zo bloedig was. Er was de schietpartij in een nachtclub in Orlando in de VS, de twee vermoorde politiemensen in Frankrijk en nog meer aanslagen in Jordanië, Libanon, Turkije, Bangladesh, Irak en gisteren dus in Saoedi-Arabië. Alles samen zijn er meer dan 330 onschuldige mensen gedood. Dus ook in Medina, in het hart van de moslimwereld.

In mei verspreidde Islamitische Staat een audioboodschap waarin werd opgeroepen om in de VS en Europa toe te slaan tijdens de ramadan. "De ramadan komt eraan, de maand van aanslagen en jihad, de maand van verovering. Dus wees paraat en op je hoede. Zorg ervoor dat je tijdens de ramadan in de aanval gaat in de naam van Allah. Als Allah het wil, wordt de ramadan een maand van rampspoed voor de ongelovigen overal, vooral in Europa en Amerika", klonk het.

Waarom Medina?
Dat IS ook toeslaat in moslimlanden, roept veel vragen op. Vooral de aanslag in Medina, één van de meest heilige plaatsen voor elke moslim, is onbegrijpelijk. “Dit is een zéér boude zet”, zegt professor islamkunde Gino Schallenbergh, “Hiermee maken ze zich onpopulair bij een groot deel van de moslimbevolking.”

Schallenbergh ziet de aanslag in Medina eerder als “een aanval op de Saoedische monarchie.”

De aanslag in Qatif is dan weer makkelijker te verklaren. Daar werd een sjiitische moskee aangevallen, een islamitische geloofsovertuiging die IS al eerder viseerde. IS volgt namelijk de soennitische geloofsleer en veracht sjiieten evenzeer als ongelovigen.

Bekijk ook: