Zelfmoordaanslag in 'heilige stad' Medina

Vlakbij de Moskee van de Profeet in de Saoedische stad Medina, één van de heiligste sites van de islam, is er gisteravond een zelfmoordaanslag gepleegd. Daarbij kwamen naast de zelfmoordterrorist, vier bewakingsagenten om het leven.

"De veiligheidstroepen zagen een verdachte man die op weg was naar Al-Masjid al-Nabawi (de Moskee van de Profeet, red.) toen hij over de bezoekersparking wandelde. Toen ze hem wilden tegenhouden, liet hij zijn bomgordel ontploffen. Vier veiligheidsagenten zijn gedood, vijf anderen raakten gewond", aldus de woordvoerder van het ministerie in een persbericht.

Ook in de stad Qatif, in het oosten van Saoedi-Arabië, heeft iemand zichzelf even voordien opgeblazen vlakbij een sjiitische moskee. Volgens inwoners vielen daar evenwel geen slachtoffers. Gisterochtend pleegde een kamikaze ook al een aanslag in de buurt van het Amerikaans consulaat in Jeddah, in het westen van Saoedi-Arabië. Twee bewakingsagenten raakten er lichtgewond. 

Einde ramadan
De aanslagen vallen samen met het naderende einde van de ramadan. De Moskee van de Profeet in Medina herbergt het graf van de profeet Mohammed. Na Mekka is Medina de belangrijkste plaats van de islam.

In Qatif was er in mei 2015 al een zelfmoordaanslag in een sjiitische moskee. Daarbij vielen 21 doden. De aanslag werd toen opgeëist door de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). In het oosten van Saoedi-Arabië leeft het merendeel van de sjiitische gemeenschap, die zich gemarginaliseerd voelt in het overwegend soennitische koninkrijk.