Gijzeling in restaurant Dhaka voorbij: 20 gijzelaars dood

De gijzeling in een restaurant in de Bengalese hoofdstad Dhaka heeft het leven gekost aan twintig gijzelaars en zes gijzelnemers. Dat heeft een militaire woordvoerder bekendgemaakt. Bij de gijzeling zijn dertien gijzelaars bevrijd, onder wie vier buitenlanders. De veiligheidsdiensten hebben na een inval opnieuw de controle over het restaurant. "De operatie is afgelopen, de situatie is helemaal onder controle", aldus legerwoordvoerder Rashidul Hasan aan AFP. 

Volgens Benzir Ahmed, het hoofd van de veiligheidsdiensten, stormden een achttal gewapende mannen het restaurant in de diplomatieke wijk Gulshan om 20.45 uur (16.45 uur Belgische tijd) binnen, waar op dat moment minstens 20 mensen aan het eten waren. Ze riepen "Allah akbar" (God is groot) terwijl ze geweren afvuurden en explosieven lieten ontploffen in het gebouw, aldus een werknemer die wist te ontkomen. Islamitische Staat zou de verantwoordelijkheid voor de aanval hebben opgeëist. 

In het restaurant, dat zich bevindt in de diplomatenwijk van Dhaka, zouden zowat 20 mensen aanwezig geweest zijn. Over het lot van de andere aanwezigen is nog geen duidelijkheid. Volgens diplomaten in Bangladesh waren onder de gijzelaars verschillende Italianen en een of meer Japanners.

"Geen indicaties van Belgen"
Er zijn op dit ogenblik geen indicaties dat er Belgen betrokken waren bij de gijzeling. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders op Twitter. Minister Reynders toont zich "eens te meer triest door dit zinloze geweld". Zijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers, de families en de Bengalese autoriteiten.