Dossier Referendum Brexit

Johnson wil Cameron toch niet opvolgen

De race om David Cameron op te volgen als leider van de Conservatieve Partij en dus ook als Brits premier, is vandaag officieel afgetrapt. De deadline voor de kandidaturen was vanmiddag, maar kort daarvoor vielen nog een aantal verrassende wendingen te noteren. 

"Coup de théâtre" 1: Boris Johnson, het gezicht van de brexitcampagne en voor velen de gedoodverfde favoriet om Cameron af te lossen, treedt dan toch niet in het strijdperk. "Coupde théâtre" 2: minister van Justitie Michael Gove, die aan de zijde van Johnson campagne had gevoerd voor een Brexit, kondigde enkele uren voordien zijn kandidatuur aan en stak in één moeite Johnson nog een mes in de rug door te stellen dat de flamboyante ex-burgemeester van Londen de partij niet kan leiden.

Uiteindelijk doen vijf kandidaten een gooi naar het leiderschap van de Conservatieve Partij. Maar vooral de naam van Theresa May klinkt het luidst. Ze is al zes jaar minister van Binnenlandse Zaken en een vertrouwelinge van Cameron. May is de machtigste vrouw binnen de Conservatieve partij. 

De 59-jarige minister van Binnenlandse Zaken is diep van binnen een euroscepticus, maar schaarde zich begin dit jaar tegen de verwachtingen in achter premier Cameron en diens campagne om Groot-Brittannië in de EU te houden. De laatste weken hield ze zich eerder afzijdig in de hevige strijd die binnen haar partij woedde tijdens de campagne voor het Brexit-referendum. May koos voor een "low profile". 

Ze zegt dat ze voor "stabiliteit en zekerheid" kan zorgen en de verdeelde Conservatieve Partij kan verenigen. May meent dat er niet kan teruggekomen worden op de Brexit. Groot-Brittannië moet wel de voordelen behouden van de interne markt van de EU, maar "meer controle verwerven over het aantal mensen dat naar hier komt", aldus de consensuskandidate die volgens de recentste peilingen het meeste bijval geniet onder de partijleden.