Wereld kleurt rood en wit na aanslag

Na de aanslag van dinsdagavond in Istanbul, waarbij 42 doden vielen en meer dan 230 mensen gewond raakten, kleuren gebouwen in heel de wereld rood en wit - de kleuren van de Turkse vlag. Daarnaast worden in talrijke steden herdenkingen gehouden. 

Zo werd onder meer in Berlijn op de Brandenburger Tor een Turkse vlag geprojecteerd en kwamen mensen samen met kaarsen en vlaggen om de slachtoffers te herdenken. In Parijs kleurde de Eiffeltoren rood en wit en werden de Turkse maan en ster op schermen geprojecteerd. Op de gevel van het koninklijk paleis in Amsterdam werd eveneens een Turkse vlag geprojecteerd. "Uit solidariteit met de slachtoffers van de aanslag in Istanbul is het Paleis op de Dam verlicht", tweette de gemeente Amsterdam. 

De steunbetuigingen reikten ook verder dan Europa. Zo bleven aan de Empire State Building in New York gisteravond de lichten gedoofd, terwijl in Australië het parlement van de staat Victoria en het stadhuis van Melbourne rood en wit kleurden. Ook in Koeweit, Canada en Mexico werden de slachtoffers herdacht. 

Turkije vaak vergeten?
Het projecteren van de nationale kleuren van landen waar aanslagen gepleegd worden is een traditie geworden in veel steden. Op sociale media werd echter regelmatig geopperd dat voor aanslagen in landen als Turkije maar zelden eerbetonen werden gehouden. Woensdag werd dan ook opgeroepen om eenzelfde solidariteit te tonen voor Istanboel, als voor Parijs en Brussel na de aanslagen van november vorig jaar en maart dit jaar.