Zwarte zwemmers 'not cool' in VS

Een poster van het Amerikaanse Rode Kruis heeft voor ophef gezorgd in de VS. Daarop is te zien wat wel en niet mag in het zwembad, en opvallend: het zijn altijd zwarte of gekleurde kindjes die zich verkeerd gedragen terwijl de blanke zwemmers goed gedrag vertonen.

'Be cool, follow the rules' staat er bovenaan de poster. Op de tekening zelf illustereren zwemmers wat wel en niet mag in het zwembad. De pijltjes met 'not cool' staan altijd gericht op zwarte of gekleurde kindjes, terwijl de blanke zwemmers zich steeds voorbeeldig gedragen.

De Amerikaanse Margaret Swayer zag de poster hangen in zwembaden in Colorado, en liet haar ongenoegen daarover blijken op haar blog en sociale media. Ze startte prompt een petitie op om iets te ondernemen. "Want deze poster speelt in op negatieve stereotiepen die al gelden voor zwarte kinderen", schreef de vrouw.

Haar aanpak werkte blijkbaar, want het Rode Kruis in de VS bood zijn verontschuldigen aan en verwijderde de poster van de website. Ze maken er ook werk van om de poster, die eigenlijk al in 2014 werd verspreid, weg te halen uit de zwembaden.