Reisadvies: "Wees extra waakzaam"

Buitenlandse Zaken verandert voorlopig het reisadvies voor Istanbul niet. "We raden reizigers niet af om naar Turkije te gaan, maar vragen wel om een verhoogde waakzaamheid", aldus woordvoer Michael Mareel van Buitenlandse Zaken.

"De voorbije maanden hebben in Turkse grootsteden als Istanbul, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep aanslagen plaatsgevonden waarbij meerdere doden en gewonden vielen. Zowel politie, militairen als toeristen zijn bij deze aanslagen het doelwit geweest. Daaruit blijkt dat de terreurdreiging in heel Turkije aanzienlijk is toegenomen. Ook de komende weken en maanden vallen nieuwe aanslagen niet uit te sluiten. Deze kunnen ook gericht zijn tegen Westerse belangen en toeristen.  In het licht van deze ontwikkelingen blijft verhoogde waakzaamheid geboden", staat te lezen op de website van Buitenlandse Zaken.

Reisadvies voorlopig ongewijzigd
Woordvoerder Michael Mareel bevestigt aan VTM NIEUWS dat dit reisadvies, dat al een tijdje geldt, voorlopig ongewijzigd blijft. "Het reisadvies naar Turkije was al redelijk scherp. We wachten voorlopig nog op de analyse van de aanslag in Istanbul om het reisadvies eventueel verder te verscherpen", zegt hij. "We raden reizigers dus aan om extra waakzaam te zijn, de actualiteit op te volgen, niet samen te scholen of publieke bijeenkomsten bij te wonen."

Verstoord luchtverkeer
Buitenlandse Zaken geeft op zijn website nog mee dat het luchtverkeer momenteel verstoord is, ten gevolge van de aanslag op de luchthaven Atatürk. Reizigers moeten contact opnemen met hun luchtvaartmaatschappij en de voorzorgmaatregelen van de lokale overheden strikt opvolgen.

"Belgen die zich op de luchthaven van Istanbul Atatürk bevonden op dinsdagavond 28 juni worden verzocht contact op te nemen met hun naasten teneinde hen gerust te stellen", aldus nog Buitenlandse Zaken.