Waarom Istanbul aan 22/03 doet denken

Op de internationale luchthaven van Istanbul in Atatürk is gisteravond een aanslag gepleegd door drie zelfmoordterroristen. De aanslag doet ons pijnlijk terugdenken aan de gebeurtenissen in Zaventem op 22 maart. Er zijn namelijk opvallend veel gelijkenissen tussen de twee aanslagen.

Taxi
De drie terroristen namen gisteren een taxi naar de luchthaven van Atatürk. Dat liet de Turkse premier Binali Yildirim weten op een persconferentie. Ook Ibrahim El Bakraoui, Najim Laachraoui en Mohamed Abrini kwamen op 22 maart op de luchthaven in Zaventem aan met de taxi. Over de identiteit of nationaliteit van de drie zelfmoordenaars is nog niets bekend. In Zaventem bliezen El Bakraoui en Laachraoui zich op, Abrini vluchtte weg.

Werkwijze
Ook de manier van werken van de daders in Istanbul lijkt sterk op die van de terroristen in Zaventem. In Istanbul werd er eerst met machinegeweren op passagiers geschoten, voordat de kamikazes zichzelf opbliezen. Ook de terroristen op de luchthaven in Zaventem bliezen zichzelf op, met zware explosieven die in reiskoffers verstopt zaten. Hun 'collega's' die in Parijs toesloegen beschoten hun slachtoffers ook eerst met machinegeweren en bliezen zichzelf nadien op. 

Zelfde locatie
De explosies gebeurden op bijna identiek dezelfde locaties. De bommen explodeerden in Istanbul aan de ingang van de terminal voor internationale vluchten. In Zaventem ontplofte één bom aan de balie van Brussels Airlines, een andere werd achtergelaten ter hoogte van incheckbalie 9 en 10. De derde bom explodeerde niet, maar werd enkele uren later door ontmijningsdienst DOVO ter ontploffing gebracht. 

Islamitische Staat
Enkele uren na de aanslagen in Zaventem eiste terreurorganisatie Islamitische Staat de aanslagen op. De Turkse premier Binali Yildirim gaat ervan uit dat IS ook achter de aanslagen in zijn land zit. De terreurorganisatie heeft op dit moment nog niets opgeëist.