"Tot nu geen Belgen bij slachtoffers"

Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat er Belgen zouden zijn onder de slachtoffers van de aanslag op de luchthaven van Istanbul. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders aan Belga gezegd. "Er is een lijst vrijgegeven waarop alle nationaliteiten staan van de slachtoffers", vertelt VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers. "Er zijn vooral veel Turken onder de slachtoffers maar onder de slachtoffers zouden ook zeven andere nationaliteiten zijn. "Zo is er een Chinees slachtoffers, een Jordaniër, Oezbeken, maar er is geen melding van Belgen op dit moment".

Reynders is geschokt door de aanslag. "Dit doet ons allemaal terugdenken aan de aanslag van 22 maart op Zaventem", klinkt het. "Wij wachten nog op informatie van de Turkse overheid over eventuele Belgische slachtoffers." Maar de buitenlandminister heeft nog geen informatie gekregen over mogelijke Belgische slachtoffers. Volgens Reynders waren er enkele Belgen aanwezig op de luchthaven 2 uur voor de aanslag. Het bewuste vliegtuig was dus eerder op de dag al gepasseerd op de luchthaven Atatürk.

"Uit ervaring weten we wel dat het een hele tijd kan duren vooraleer daar 100% duidelijkheid over is", laat woordvoerder Michael Mareel van Buitenlandse Zaken weten.

Reisadvies
Buitenlandse Zaken bekijkt nu of het reisadvies voor Turkije aangepast moet worden. Reynders wijst erop dat er al veel restricties zijn voor wat reizen naar Turkije betreft. 

Buitenlandse Zaken staat voorts in contact met de ambassade in Ankara en het consulaat in Istanbul, zegt Reynders ook aan Belga. Zijn departement heeft tot nu toe geen vraag tot informatie gekregen van familieleden van Belgen die mogelijk ten tijde van de aanslag op de luchthaven waren. Ook vanuit de touroperators was er geen dergelijke vraag.

Er vielen zeker 36 doden en 147 gewonden bij de aanslag op de luchthaven Atatürk. Het is al de vierde aanslag dit jaar in Istanboel. De Belgische buitenlandminister betoont zijn medeleven met de Turkse bevolking en regering en bevestigt het Belgische engagement in de internationale strijd tegen terrorisme.