"Beter beveiligd dan Schiphol of Zaventem"

"De luchthaven Atatürk is heel goed beveiligd, beter zelfs dan die in Schiphol of Zaventem", zegt de Nederlandse correspondent Marc Guillet vanuit Istanbul.

Guillet weet inmiddels hoe de terroristen de luchthaven van Istanbul zijn binnengeraakt. "Het ging om zeker drie terroristen, die kwamen aanrijden met reguliere gele taxi’s. Ze stopten bij de luchthaven: één aan de vertrekhal, de anderen aan de benedenverdieping bij de aankomsthal. Toen begonnen ze met Kalasjnikov-geweren in het wilde weg te schieten. De politie schoot terug en daarna bliezen ze zichzelf op met hun bommengordel."

Het leek dus een koud kunstje voor de terroristen om een aanslag te plegen. Toch is de luchthaven Atatürk goed beveiligd, vertelt Guillet.

"Als reiziger kom je aanrijden en voor de centrale ingang, dus nog voor je binnengaat op het luchthavencomplex zelf, staan er al agenten. Die laten zeker alle taxi’s gewoon door, andere auto’s worden soms tegengehouden", zegt hij.

"Dan, van zodra de deur opengaat van de vertrekhal, sta je al in de rij van de  beveiliging. Je moet dan je koffer laten scannen door de X-ray en er staan detectiepoortjes. Dus dat is veel veiliger en strenger dan bijvoorbeeld de luchthaven van Schiphol en in Zaventem, waar in maart 16 doden vielen, waar iedereen gewoon de luchthaven binnen kan lopen. Dat kan hier niet."