41 doden bij zelfmoordaanslag in luchthaven Istanbul

De balans van de drievoudige aanslag op de internationale luchthaven Atatürk dinsdagavond in Istanboel is bijgesteld naar 41 doden en 239 gewonden.

Bij de drievoudige zelfmoordaanslag op de internationale luchthaven Atatürk in Istanboel dinsdagavond zijn 23 Turken en 13 buitenlanders om het leven gekomen. Dat heeft een Turkse functionaris woensdag laten weten.

Bij de buitenlanders zouden onder meer een Iraniër en een Oekraïner onder de slachtoffers zijn. De zelfmoordaanslag is nog altijd niet opgeëist. De Turkse regering wijst met de beschuldigende vinger in de richting van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

De explosies zouden gebeurd zijn omstreeks 21.15 uur. De luchthaven van Ataturk is de derde grootste luchthaven van Europa. Intussen worden heel wat vluchten afgeleid naar nabijgelegen luchthavens, onder meer die van Izmir en Ankara.

Geen nieuws over Belgen
Volgens Michael Mareel van Buitenlandse Zaken zijn er nog geen berichten over Belgische slachtoffers in Istanbul. "We moeten wachten op nieuwe informatie in verband met mogelijke Belgische slachtoffers en om ons reisadvies aan te passen", zegt Mareel, die toevoegt dat het consulaat-generaal van België in Istanboel via de lokale autoriteiten meer informatie probeert te krijgen.

Voor Turkije geldt door aanslagen de voorbije maanden in grootsteden als Istanboel en Ankara al een verstrengd reisadvies. "We herhalen dan ook onze vraag om steeds goed de richtlijnen van de veiligheidsdiensten te volgen", aldus Mareel. "Daarnaast vragen we om de luchthaven te mijden, en aan de mensen die in de buurt waren op het moment van de aanslagen, om hun familie of vrienden te contacteren."

Touroperators Thomas Cook en Jetair weten wel dat geen van hun reizigers zich op de luchthaven bevond.

Beveiligingscamera's leggen aanslagen vast
Op beelden van een beveilingscamera is minstens een van de explosies te zin werden gedeeld via sociale media, maar de authenticiteit ervan is vooralsnog moeilijk vast te stellen. Op Facebook en Twitter worden bijvoorbeeld ook veel foto's gedeeld die eigenlijk bij de aanslagen op de luchthaven van Zaventem gemaakt zijn. Andere beelden tonen dan weer hoe een van de terroristen door agenten wordt neergeschoten maar even later toch zijn bom tot ontploffen brengt.