Racisme laait op na brexit

Intussen doet de brexit het racisme in Groot-Brittannië oplaaien. Zelfs de Verenigde Naties maken zich daar ernstige zorgen over. Sinds het referendum is er het ene incident na het andere waarbij migranten en minderheden worden belaagd. Zoals op een tram, in Manchester, waar jongeren maar blijven schelden op een migrant. Een video van dat incident gaat nu viraal.

Op het filmpje is te zien hoe een jonge kerel een man begint uit te schelden. “Je bent een idioot, ga van de tram af. . Ik ga je kapotmaken. Je moet niks zeggen, je bent niet van Engeland, klote-immigrant,” schreeuwt de jongen. Het slachtoffer blijft er aanvankelijk verbazend kalm bij, maar gaat uiteindelijk toch in het verweer. “Je bent niet echt intelligent, weet je dat?” bijt hij de jongen toe.

In enkele dagen tijd zouden al een honderdtal incidenten gerapporteerd zijn. Said Raad A Hussain, de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN, maakt zich dan ook zorgen: “Ik ga akkoord met de Britse overheid, en in het bijzonder met de eerste minister, dat wij zeer bezorgd zijn over de racistische bedreigingen en vreemdelingenhaat en aanvallen die er geweest zijn tegen buitenlanders en gemeenschappen van immigranten.” 

Ook premier Cameron reageerde al, en zei dat hij racisme onder geen beding tolereert.