Sturgeon lost Cameron af op EU-top

De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft aangekondigd dat ze "vastbesloten" is de plaats van haar regio in de Europese Unie te verdedigen, ondanks de Brexit. Ze zakt daarom morgen af naar Brussel, waar de Europese top plaatsvindt. En dat terwijl Cameron vanaf morgen niet meer op de top aanwezig zal zijn. 

Cameron neemt vanavond wel nog het woord op de Europese top, “en je kan dat echt wel zien als het laatste avondmaal van Cameron,” zegt VTM NIEUWS-journalist Jelle Frencken. “Vanavond vertrekt hij alweer naar Londen, waarna de andere 27 leden van de Europese Unie voort vergaderen. Dat is wel heel symbolisch, dat is dan voor het eerst zonder het Verenigd Koninkrijk aan tafel.

Schotland onafhankelijk?
"Ik ben vastbesloten, volkomen vastbesloten om de relatie met en de plaats van Schotland in de EU te vrijwaren", verklaarde Sturgeon, ook leider van de separatistische partij SNP, in een toespraak voor het Schotse parlement in Edinburgh. "Als we Europa verlaten, is dat tegen onze wil" en "democratisch onaanvaardbaar", voegde ze eraan toe.

Ze benadrukte dat 62 procent van de Schotten er in het referendum van donderdag voor gekozen had in de EU te blijven. "Morgen breng ik een eerste bezoek aan Brussel om de positie en belangen van Schotland voor te leggen aan de vertegenwoordigers van de voornaamste fracties in het Europees Parlement en aan de parlementsvoorzitter", Martin Schulz. Sturgeon wou ook langsgaan bij Europees president Donald Tusk, maar die ontmoeting gaat niet door. "Het is niet het gepaste moment", zo liet de woordvoerder van Tusk verstaan.