Dossier Referendum Brexit

Corbyn verliest vertrouwen van Labour-partij

Jeremy Corbyn, voorzitter van de Britse oppositiepartij Labour, heeft een vertrouwensstemming binnen de partij verloren. 172 - maar liefst 81 procent - van de parlementsleden voor Labour gaf aan geen vertrouwen meer te hebben in hun voorzitter, 40 stemden voor Corbyn. 

Corbyn zelf liet intussen weten dat hij niet van plan is op te stappen na de stemming. "Ik werd door 60 procent van de leden democratisch verkozen als partijleider voor een nieuw soort politiek, en ik zal hen niet verraden door ontslag te nemen," klinkt het in een persmededeling. "De stemming van vandaag heeft geen grondwettelijke legitimiteit."

Brexit
De positie van Corbyn stond zwaar ter discussie nadat de Britten donderdag voor het vertrek uit de Europese Unie hebben gestemd, terwijl hij tot het Remain-kamp behoorde. Talrijke parlementsleden van Labour verwijten hun leider zich niet genoeg te hebben ingezet voor een blijvend lidmaatschap van de Europese Unie. Bovendien betwijfelen zijn critici of hij wel de geknipte man is voor verwachte nieuwe verkiezingen.