Dossier Referendum Brexit

Rare sfeer tussen Juncker en Farage

Het Europees Parlement kwam vandaag in spoedzitting bijeen om van gedachten te wisselen over de uitslag van het Britse EU-referendum. Het ging er bij momenten bijzonder pittig aan toe. Vooral de sfeer tussen Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie en Nigel Farage, euroscepticus was nogal raar te noemen.

De banden tussen Europa en Groot-Brittannië mogen door de brexit niet de beste zijn, tussen Juncker en Farage leken de plooien aan het begin van het debat glad te zijn gestreken. Bij aankomst in het Europees parlement omhelsde Juncker Nigel Farage even, waarna hij hem nog een kus op de wang gaf. De Europese Commissievoorzitter staat wel bekend om zijn losse ontmoetingen. Hij durft regeringsleiders ook weleens op de borst te slaan of ze een dikke kus te geven. 

"Waarom zit u hier?"
Zodra het debat echter begon, sloeg de toon volledig om. Juncker haalde verschillende keren uit naar Farage. Tijdens zijn speech kreeg Juncker verschillende keren applaus van Farage, wanneer hij het over de uitslag van het referendum had: “Dit is de laatste keer dat u hier voor mij applaudisseert. Waarom zit u hier eigenlijk?”, zei de geïrriteerde commissievoorzitter.

Juncker vraagt Londen om “snel” voor duidelijkheid te zorgen over de activering van artikel 50 van het Europees verdrag, dat de Brexit in gang moet zetten.  Hij benadrukte dat hij zijn commissarissen en zijn topmedewerkers een strikt verbod heeft opgelegd om met de Britten gesprekken op te starten voor ze werk gemaakt hebben van die notificatie: "No notification, no negotiation".

"Ik ben geen robot"
De Commissievoorzitter toonde zich zeer aangedaan door het resultaat van het referendum. "Ik ben geen robot, geen technocraat. Ik ben een mens, dus ik heb het recht te zeggen dat ik het resultaat betreur." Volgens Juncker moet verder werk worden gemaakt van de modernisering van de Europese Unie, los van de uitslag van het referendum. "De Europese droom gaat verder."

"Nazipropaganda"
Niet alleen Juncker, maar ook andere sprekers wezen Nigel Farage met de vinger. "Ik had nooit gedacht dat iemand van dit huis nazipropaganda zou gebruiken", zei de liberale fractieleider Guy Verhofstadt. "De leugens die tijdens de campagne verteld werden over migratie, over Turkije dat volgende week tot de Unie zou toetreden, over de 350 miljoen pond die bij een Brexit naar de Britse gezondheidszorg zou kunnen gaan... Het klimaat van angst en negativisme dat gecreëerd werd, dat is het ergste. Niet de keuze van de Britten." 

"Nooit echte job gehad"
Farage liet de kritiek niet aan zijn hart komen en leek er zelfs van te genieten dat hij werd uitgejouwd en uitgefloten. Het kwam de luidruchtige parlementsleden op een merkwaardige reprimande van voorzitter Schulz te staan. "U gedraagt zich zoals de UKIP'ers dat anders doen. U moet hen nu ook niet gaan imiteren."

Het raakte de UKIP-leider zijn kouwe kleren niet : “Ik weet dat bijna niemand van jullie ooit een echte job heeft uitgeoefend of gewerkt heeft in de bedrijfswereld. Laat staan dat jullie ooit een job hebben gecreëerd.” De woorden van Farage werden op boegeroep onthaald en Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement moest opnieuw tussenkomen.