Dossier Referendum Brexit

Kredietrating VK verlaagd

Kredietbeoordelaars Fitch en Standard & Poor's hebben de rating van het Verenigd Koninkrijk verlaagd, nadat de Britten in een referendum gestemd hebben voor een vertrek uit de Europese Unie. De brexit zorgt voor onzekerheid op de financiële markten, en de twee agentschappen voorspellen een zwakkere groei op korte termijn.

De rating gaat bij Fitch van AA+ naar AA met een negatief vooruitzicht, wat betekent dat de rating de komende maanden nog kan zakken. Bij S&P zakte de kredietwaardigheid twee niveaus lager, van AAA, de hoogst mogelijke score, naar AA, met ook hier een negatief vooruitzicht. Moody's liet eerder al weten dat het vooruitzicht verlaagd werd van stabiel naar negatief, maar het kredietoordeel blijft voorlopig wel AA1. 

De kredietbeoordelaars schatten aan de hand van scenario's en risicomodellen in hoe groot de kans is dat een land, bank of een bedrijf failliet gaat en zijn schulden niet meer terug kan betalen. Een lagere rating kan ervoor zorgen dat een land een hogere rente moet betalen op de kapitaalmarkt, of over het algemeen minder gemakkelijk aan vers geld geraakt.