Geen 5 jaar worden door te weinig eten

Volgens het UNICEF-rapport ‘The State of the World’s Children’, dat vandaag gepubliceerd werd, zullen er tegen 2030 in totaal 69 miljoen kinderen sterven aan veelal voorkombare oorzaken. Een hallucinant cijfer. En dat is nog niet alles, want er zullen ook 167 miljoen kinderen opgroeien in armoede en 750 miljoen vrouwen zijn die als kind trouwden.

Het rapport schetst een grimmig beeld voor de armste kinderen ter wereld als er geen extra inspanning komt. “Het wegnemen van eerlijke kansen voor honderden miljoenen kinderen doet meer dan hun persoonlijke toekomst bedreigen. De toekomst van een hele samenleving in gevaar”, zegt UNICEF-directeur Anthony Lake. “We hebben een keuze: investeer nu in deze kinderen voordat onze wereld steeds ongelijker en meer verdeeld wordt.”

Wel verbetering, niet voor armsten
Het rapport toont dat er naast de negatieve vooruitzichten, ook een aanzienlijke vooruitgang is geboekt. Die zit in het redden van kinderlevens, het naar school krijgen van kinderen, en het helpen van arme mensen. De cijfers van kinderen die sterven voor hun 5e zijn wereldwijd meer dan gehalveerd sinds 1990. In 129 landen gaan evenveel jongens als meisjes naar de basisschool. En het aantal mensen dat in extreme armoede leeft, is met bijna de helft gehalveerd t.o.v. 1990.

Positief dus, maar jammer genoeg genieten de armste kinderen niet mee. Zij hebben momenteel twee keer zoveel kans om voor hun vijfde te sterven door chronische ondervoeding. In een groot deel van Zuid-Azië en Afrika hebben kinderen wiens moeder geen opleiding kreeg, bijna drie keer meer kans om te sterven voor ze 5 jaar oud worden.

Wat als niets verandert?
Nergens zijn de vooruitzichten grimmiger dan in Afrika, onder de Sahara, waar minstens 247 miljoen kinderen in multidimensionale armoede wonen, beroofd van alles. Het rapport toont aan dat, als er niks verandert, in 2030 sub-Sahara Afrika tegen het volgende aankijkt:

  • Bijna de helft van de 69 miljoen kinderen sterft voor zijn vijfde door veelal vermijdbare oorzaken
  • Meer dan de helft van de 60 miljoen kinderen van basisschoolleeftijd volgt nog steeds geen onderwijs
  • Negen op tien kinderen leeft in extreme armoede.

Oplossing?
Investeren in de meest kwetsbare kinderen levert volgens het rapport zowel onmiddellijk als op lange termijn voordelen op. Zo zorgen 'cash transfers' ervoor dat kinderen langer op school blijven en doorgroeien naar hogere niveaus. Gemiddeld zorgt één jaar extra onderwijs voor een stijging van tien procent in het inkomen van een individu. Elk extra jaar onderwijs betekent een daling van het landelijke armoedepercentage met negen procent.

“Een cruciaal besef bij dit alles is dat ongelijkheid niet onvermijdelijk is. Het is het resultaat van keuzes die we maken als samenleving en internationale gemeenschap”, aldus Boutmans.