Stemming: Corbyn erin of eruit?

De parlementsleden van de oppositonele Labourpartij in Groot-Brittannië stemmen dinsdag over een motie van wantrouwen ten opzichte van hun leider Jeremy Corbyn, zo heeft de Britse openbare omroep BBC gemeld.

De geheime stemming vindt plaats tussen 11 en 17 uur Belgische tijd, weet de BBC. De uitslag is echter juridisch niet bindend, benadrukte een woordvoerster van Labour tegenover het Duitse persbureau DPA.

De positie van Corbyn is ter discussie nadat de Britten donderdag voor het vertrek uit de Europese Unie hebben gestemd terwijl hij tot het "blijf"-kamp behoorde. Talrijke parlementsleden van Labour verwijten hun leider zich niet genoeg te hebben ingezet voor een blijvend lidmaatschap van de Europese Unie. Bovendien betwijfelen zijn critici of hij wel de geknipte man is voor verwachte nieuwe verkiezingen.

Op een door deelnemers als "vijandige" beschreven bijeenkomst van Labour is maandagavond door vele deelnemers druk uitgeoefend op de 67-jarige om op te stappen. Hij weigerde en kondigde aan verder te zullen strijden.

In de loop van het weekeinde en maandag viel reeds het schaduwkabinet van de Arbeidspartij uiteen. Negen maanden geleden kwam Corbyn met een ruime meerderheid aan het hoofd van zijn partij.