Dossier Brexit

Cameron spreekt: “Brexit aanvaarden”

Het resultaat van de volksraadpleging over het Britse lidmaatschap was niet wat hij wou, "maar er kan geen twijfel zijn omtrent het resultaat". Dit heeft de Britse premier David Cameron maandag in het Britse Lagerhuis gezegd. Het was zijn eerste toespraak tot de volksvertegenwoordiging sinds de Britten donderdag beslisten de Europese Unie te verlaten.

Cameron zei dat het referendum "één van de belangrijkste oefeningen in democratie" uit de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk was. Hij noemde het gerechtvaardigd de meningen van de Britten omtrent een kwestie van deze "grootte" te vragen. "Ik neem niet terug over wat ik betreffende de risico's heb gezegd: het wordt moeilijk. Maar de beslissing dient aanvaard", zei de regeringsleider.

Cameron herhaalde dat zijn land niet meteen de formele uittredingsonderhandelingen zal opstarten. Zijn land moet eerst uitmaken welk soort relatie het met de Europese Unie wil alvorens het "uittredings"artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in te roepen.

De regeringsleider bevestigde berichten dat er een orgaan met medewerkers van verschillende departementen en deskundigen komt om de onderhandelingen voor te bereiden. Die gesprekken zijn de meest complexe opgave sinds decennia. De Conservatieve premier insisteerde dat zijn land "klaar is om de confrontatie aan te gaan met wat de toekomst biedt, vanuit een sterke positie".

"Sterk leiderschap nodig"
Zijn minister van Financiën George Osborne bijvallend zei Cameron dat "er robuuste noodplannen ter beschikking zijn".  Groot-Brittannië "verlaat (wel) de Europese Unie waar wij mogen niet Europa of de rest van de wereld onze rug toedraaien", waarschuwde Cameron. Wat ook de aard zal zijn van de toekomstige relatie met de Europese Unie, de sterkst mogelijke economische banden en een verderzetting van de samenwerking inzake veiligheid vormen de kern.

De onderhandelingen zullen een "sterk, vastberaden en gedreven leiderschap vragen", reden waarom de premier eerder aankondigde te zullen opstappen. Hij nam die beslissing naar eigen zeggen niet licht, maar "in het nationaal belang".

Er komen niet meteen nieuwe verkiezingen. Of die er nog komen voor het einde van deze legislatuur dient zijn opvolger te beslissen, zei de premier.

Schaduwkabinet
Bij het begin van zijn toespraak riep hij een pas ingezworen parlementslid van oppositiepartij Labour op haar mobiele telefoon op te laten staan "want voor het avond wordt kan u deel gaan uitmaken van het schaduwkabinet". Daarmee alludeerde Cameron op het uiteenvallen van dat schaduwkabinet.