Erdogan zegt sorry tegen Poetin

De Turkse president Recep Ayyip Erdogan heeft een brief geschreven naar de Russische leider Poetin met daarin zijn excuses voor het neerschieten van de Russische straaljager eind vorig jaar. Dat meldt het Kremlin. Het Turkse leger schoot het gevechtsvliegtuig in november 2015 neer nabij de Turks-Syrische grens. Poetin reageerde daarop met handelsbeperkingen die hij pas zou opheffen na excuses.

Erdogan heeft nog niet gereageerd op de mededeling van het Kremlin. In de brief die hij naar Poetin schreef, zegt hij dat hij de situatie die er nu is omtrent het neergehaalde toestel, wil veranderen. "In de brief zegt Erdogan dat Rusland een vriend is van Turkije en een strategische partner, met wie de Turkse autoriteiten de relaties niet willen verpesten", aldus het Kremlin. Hij schrijft ook dat het neerhalen niet met opzet is gebeurd.

Er zou zelfs letterlijk 'sorry' in de brief staan. "Ik wil nogmaals mijn medeleven betuigen aan de familie van de Russische piloot die omkwam, en ik zeg: 'het spijt me'."

De Turkse luchtmacht had in november een Russisch gevechtsvliegtuig van het type Suchoi Su-24 neergehaald, dat vanuit Syrië mogelijk enkele seconden het luchtruim van Turkije was binnengedrongen. Een piloot kwam daarbij om het leven. Omdat Erdogan zich officieel niet wilde verontschuldigen voor het incident, bevroor het Kremlin zo goed als compleet de diplomatieke betrekkingen met Turkije.

Bekijk ook: