Dossier Referendum Brexit

Pond blijft lijden onder Brexit

De keuze van de Britten om uit de EU te stappen, blijft voor beroering zorgen op de financiële markten. Het Britse pond stond vanochtend tijdens de vroege handel opnieuw zwaar onder druk en noteert rond 1,34 dollar.

Daarmee staat het pond maar iets hoger dan de koers van vrijdag, toen duidelijk werd dat de Britten voor een brexit hadden gekozen. In amper enkele uren ging het pond van 1,50 dollar naar 1,3329 dollar, de laagste stand tegenover de dollar in 31 jaar tijd. De munt kon zich in de loop van vrijdag iets herstellen, maar staat vandaag opnieuw onder druk.

10 procent armer
Financieel expert Paul D’Hoore vertelde vrijdag in VTM NIEUWS dat de Britten met de brexit zich tien procent armer hebben gemaakt. "Er kan nu misschien wel optimisme zijn bij sommige Britten, maar ik denk niet dat ze weten wat ze gedaan hebben", vertelde Paul D'Hoore. "Ze hebben zichzelf met deze beslissing tien procent armer gemaakt, want het pond is meteen tien procent minder waard. Zolang ze op hun eiland blijven zitten, gaan ze dat niet merken, maar als ze in Europa komen, zien ze dat plotseling alles duurder wordt."

En wat in ons land?
"Ook wij gaan de gevolgen van de Brexit voelen", zegt D'Hoore. "Alles wat de Britten invoeren wordt tien procent duurder, dus gaan zij misschien minder invoeren. Wij voeren heel veel uit naar het Verenigd Koninkrijk, maar als wij de prijzen op hetzelfde niveau houden, gaan we misschien minder kunnen uitvoeren of onze prijzen moeten verlagen. Dit is dan ook voor niemand goed."