Grijpt links de macht in Spanje?

Het verbond van linkse partijen Unidos Podemos heeft volgens een prognose van de staatstelevisie TVE duidelijk meer stemmen gewonnen en zou samen met de socialisten (PSOE) zelfs de absolute meerderheid in het parlement kunnen behalen.

De conservatieve Volkspartij (PP) van premier Mariano Rajoy handhaaft zich zoals verwacht als de sterkste kracht, maar moet zetels inleveren. Volgens de prognose op basis van een peiling aan de uitgang van de stembureaus haalt de PP (Partido Popular) 117 à 121 zetels van de in totaal 350 zetels in het parlement.

Bij de stembusgang van 20 december 2015 waren dat 123 zetels. Podemos verovert volgens de prognose 91 tot 95 zetels (tegen 69 in 2015) en wordt daarmee de tweede fractie, voor de socialisten. PSOE zou 81 à 85 zetels (90 in 2015) in de wacht slepen. De absolute meerderheid ligt op 176 volksvertegenwoordigers. Bij de socialisten zijn grote delen van de partij tegen een coalitie met Podemos. Veel PSOE-toppolitici bestempelen de partij van politoloog Pablo Iglesias als linkspopulistisch.