Dit zijn plannen van Rusland en China

Rusland en China willen met soms spectaculaire gezamenlijke projecten hun partnerschap uitbouwen. Naar aanleiding van een bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Peking hebben de twee staten dit weekend talrijke akkoorden ondertekend in domeinen als vliegtuigbouw, infrastructuur, handel, technologie en innovatie.

  • Gezamenlijke ontwikkeling van een langeafstandsvliegtuig dat kan concurreren met Airbus en Boeing
  • Chinese en Russische firma's gaan samenwerken in gas- en olieprojecten.
  • Tegen het einde van dit jaar komt er een overeenkomst over de bouw van een hogesnelheidsspoorlijn van Moskou naar het 700 kilometer verder gelegen Kazan
  • De instabiele toestand op de grondstoffen- en valutamarkten heeft gevolgen voor de handel tussen China en Rusland. Samen willen ze "deze trend keren"
  • "Vrienden voor altijd blijven"

Poetin ziet in het aanhalen van de banden met China de kans om het effect van de economische sancties te temperen die Europa en de Verenigde Staten tegen Moskou hebben genomen wegens de crisis in Oekraïne.

Om zijn afhankelijkheid van Europa te verkleinen, was Moskou twee jaar geleden al gasleveringen ter waarde van 400 miljard dollar overeengekomen met Peking. De gasleiding zou tegen 2018 klaar moeten zijn.