Spanjaarden voor 2e keer naar stembus

Voor de tweede maal in zes maanden tijd trekken de Spanjaarden vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De verkiezingen van 20 december leverden een patstelling op voor het vormen van een regering. Gevreesd wordt - uitgaande van de peilingen - dat het dit keer niet anders zal zijn. Een derde poging, eind dit jaar, wordt dus niet uitgesloten.

Volgens voorspellingen zullen de vier grootste partijen nagenoeg status quo blijven, met als enige uitzondering de 'sorpassa': de mogelijkheid dat de coalitie Unidas-Podemos de PSOE inhaalt als grootste linkse partij van het land. Ook na zondag zal de Volkspartij (Partido Popular) van interim-premier Mariano Rajoy de grootste blijven, maar met een stemmenaantal dat ver verwijderd is van een absolute meerderheid. De 'natuurlijke' coalitiepartner van de rechts-conservatieve PP, het neoliberale Ciudadanos, eindigt allicht weer op plaats vier. Samengeteld zullen die twee partijen evenmin een meerderheid in de Cortès hebben.

Een eveneens 'natuurlijke' coalitie van de sociaaldemocraten van de PSOE en het kartel Unidas-Podemos ('Samen kunnen wij het') zal ook niet lukken, zeker niet mocht de jaloezie bij PSOE aangewakkerd worden in het geval het kartel boven de traditionele partij eindigt. Splijtzwam tussen beide is ook het Catalaanse voornemen om een referendum over onafhankelijkheid te houden: mag niet, zegt de PSOE, mag wel, zeggen Unidas en Podemos.

Ruim 36 miljoen Spanjaarden zijn stemgerechtigd. Zij kunnen hun stem uitbrengen tot 20.00 uur. De eerste resultaten worden tijdens de rust van de voetbalmatch België-Hongarije verwacht.

Hoe liggen de kaarten in Spanje?
"Verwacht wordt dat links veel meer zetels zal binnenrijven. Het zijn vooral jonge kiezers die op het linkse Podemos stemmen omdat ze tegen verdere besparingen zijn. Er is nog steeds een grote werkloosheid in Spanje: 45% van de jongeren onder de 25 jaar heeft geen job. Daarom kiezen ze dus voor de nieuwe partij Podemos, die nog maar 2 jaar bestaat. Oudere Spanjaarden stemmen eerder op traditionele partijen, zoals die van Mariano Rajoy", legt VTM NIEUWS-journaliste Romina Van Camp uit.

Bekijk ook: