Dossier Referendum Brexit

Corbyn ontslaat topman Benn

Partijleider van Labour Jeremy Corbyn heeft één van de topfunctionarissen van zijn partij, buitenlandwoordvoerder Hilary Benn, ontslagen. Dat meldt de BBC. Net als bij de Conservative Party heeft de zege van de brexiteers voor ongenoegen en verdeeldheid binnen Labour gezorgd.

Benn was in het schaduwkabinet 'minister van Buitenlandse Zaken'. Benn heeft, aldus de BBC, geprobeerd de partijtop ervan te overtuigen om de poten onder Corbyns stoel door te zagen. Dat is hem zuur opgebroken: een woordvoerder verklaarde dat Corbyn "het vertrouwen in Benn was kwijtgespeeld". Op zijn beurt liet Benn aan de BBC weten dat Labour met Corbyn aan de macht naar een overwinning bij de volgende verkiezingen mag fluiten.

Met het ontslag van Benn kan de 'linkse' Corbyn, die al vanaf het begin slecht lag bij de eerder centrumrechts georiënteerde partijtop, nog niet op beide oren slapen. Maandag gaan twee Labour-afgevaardigden een motie van wantrouwen tegen hun partijleider indienen. Nogal wat Labour-parlementariërs vinden dat Corbyn zich onvoldoende voor het remain-kamp heeft ingezet. Uiteindelijk heeft ruim een derde van het 'werkvolk' dat traditioneel voor Labour stemt, voor de brexit gekozen.