Geurtje aan petitie voor 2e referendum brexit

Het eerste referendum is nog maar net gepasseerd, maar tegenstanders van een brexit zijn al handtekeningen beginnen verzamelen om een tweede referendum te houden, dat het eerste teniet zou moeten doen. In het Verenigd Koninkrijk bekijkt de regering elke petitie die 10.000 handtekeningen telt, en elke petitie die 100.000 keer handtekeningen op de teller heeft, wordt aan het parlement voorgelegd. De petitie voor een tweede referendum is al meer dan 2 miljoen keer ondertekend, maar laat net daar het schoentje wringen.

De redactie van VTM NIEUWS slaagde er zeer eenvoudig in om de petitie vanop een computer in België te ondertekenen. Nergens werd gevraagd naar een geldige identificatie. Onder de naam Joske Vermeulen en een vals e-mailadres werd de handtekening als geldig beschouwd. De vraag is dus maar hoe betrouwbaar het cijfer ‘ondertekenaars’ is. De petitie mag in principe enkel door Britten ondertekend worden en ook maar één keer per Brit.

De organisatoren van de handtekeningenjacht vinden dat de opkomst donderdag "niet representatief" was. Nochtans was 72 procent van de kiesgerechtigden komen opdagen. Dat had minstens 75 procent moeten zijn, argumenteren de Britse EU-liefhebbers.