Dossier Referendum Brexit

The day after: daar is de Brexit-kater

Vele Britten zijn vandaag opgestaan met een Brexit-kater. De uitstap uit de Europese Unie doet het Verenigd Koninkrijk daveren. Vooral omdat de zege voor het Brexit-kamp zo krap is. Sommigen die voor een Brexit stemden, willen nu zelfs hun stem veranderen. Ook hebben al één miljoen mensen een petitie ondertekend waarin om een nieuwe referendum wordt gevraagd.

De Brexit is amper één dag oud, en daar is de spijt al bij sommige Britten die voor stemden. “Ik zou terug willen gaan naar het stemlokaal en stemmen om te blijven (bij de EU). Omdat deze morgen de realiteit doordringt en de spijt dat we de Europese Unie echt moeten verlaten”, zegt Mandy Suthi, die voor een Brexit stemde.

Petitie: tweede referendum
Honderden Britten die niet akkoord zijn met de stembusuitgang hebben intussen betoogd in Londen. Ze weigeren zich bij het resultaat neer te leggen en hebben een petitie opgestart voor een tweede volksraadpleging. Op één dag tijd hebben al meer dan een miljoen mensen die petitie ondertekend.

De Britse regering moet op alle petities reageren die minstens 10.000 handtekeningen krijgen. Bij 100.000 handtekeningen moet de petitie in het parlement besproken worden.

De initiatiefnemers van de petitie vragen dat de Britse regering een tweede referendum organiseert omdat de opkomst voor het eerste onder de 75 procent lag en geen enkel kamp 60 procent van de stemmen kreeg. Volgens de officiële cijfers nam 72 procent van de Britten deel aan de volksraadpleging en sprak 51,9 procent zich uit voor uittreding uit de EU.