Dossier Referendum Brexit

Schotland bereidt 2e referendum voor

De regionale regering van Schotland bereidt een tweede referendum voor de afscheuring van Groot-Brittannië voor en wil eigen gesprekken met de Europese Unie opstarten. De nodige juridische stappen daartoe worden nu voorbereid, zo heeft regeringsleider Nicola Sturgeon zaterdag in Edinburgh gezegd na een bijeenkomst van de Schotse regering.

"Het kabinet heeft ermee ingestemd dat we onmiddellijk gesprekken met de instellingen van de EU en andere EU-lidstaten openen om alle mogelijkheden af te tasten om de plaats van Schotland in de EU te vrijwaren", sprak Sturgeon de pers toe.

"We willen ook zeker de EU-burgers geruststellen die in Schotland leven. Ik zei gisteren al dat mensen van andere EU-landen die ervoor gekozen hebben om in Schotland te wonen, welkom zijn en dat benadruk ik vandaag nogmaals. Ik wil duidelijk maken dat dit een boodschap is die we krachtig willen uitdragen de komende weken en maanden", vervolgde ze.

Flash back
In 2014 had 55 procent van de Schotten in een referendum tegen de onafhankelijkheid van Schotland gestemd. In de volksraadpleging over de Brexit koos een duidelijke meerderheid van de Schotten ervoor in de EU te blijven, maar in totaal was 52 procent van de Britten voor uittreding.

Al voor de volksraadpleging over de Brexit had Schotlands partij SNP (Scottish National Party), die met een absolute meerderheid regeert, een twee referendum over onafhankelijkheid ter sprake gebracht in geval de Brexit het zou halen.

Bekijk ook: