Dossier Referendum Brexit

'Brexit shit' aan Schots parlement

Honderden betogers hebben gisteravond tegen de Brexit geprotesteerd aan het Schots parlement. De Schotten stemden met 62% om lid te blijven van de Europese Unie. Amper 38% stemde voor een Brexit. Een groot verschil dus met met het Verenigd Koninkrijk, waar ze met 52 tegen 48 stemden voor een Brexit. Door die kloof gaan er opnieuw stemmen op om Schotland onafhankelijk te maken.

"Brexit shit! Brexit shit!", was gisteravond luid te horen aan het parlement in Holyrood in Edinburgh. Eén van de betogers vatte het algemene gevoel samen voor de micro: "Om het eenvoudig te zeggen, we krijgen nu het slechtse van het slechtste". De betogers uitten hun ongenoegen over de Brexit, want zij willen wél bij de EU blijven. Bovendien vrezen de Schotten een dominante regering in Londen, geleid door de Conservative Party.

De Schotse eerste minister, Nicola Sturgeon, zei in navolging van de Brexit dat een tweede referendum voor de Schotse onafhankelijkheid "zeer waarschijnlijk" is. Stemmen voor onafhankelijkheid, zou het einde betekenen van de 300 jaar oude unie tussen Schotland en Engeland. Een nieuwe klap dus voor het Verenigd Koninkrijk, dat nu al genoeg zorgen lijkt te hebben met de eventueel complexe stap uit de Europese Unie.

Lees ook: 'Komt er straks ook Schots referendum?'