Dossier Brexit

Obama: "Relatie VS en EU blijft intact"

Amerikaans president Barack Obama heeft gezegd dat de relaties tussen de VS en de EU niet veranderen, nu het Verenigd Koninkrijk uit de EU is gestapt. "De EU blijft één van onze onmisbare partners", benadrukte hij in een speech.

"Enkele uren geleden sprak ik met David Cameron. Hij is altijd een goede vriend en partner geweest op het wereldtoneel. Ik ben ervan overtuigd dat het Verenigd Koninkrijk voor een vlotte transitie uit de EU zal zorgen. We zijn overeengekomen dat onze economische en financiële teams in nauw contact blijven, zodat we economische groei en financiële stabiliteit kunnen blijven garanderen", sprak Obama.

"Ik sprak ook met Merkel, bondskanselier van Duitsland, en we kwamen overeen dat de Verenigde Staten en onze Europese bondgenoten heel nauw zullen blijven samenwerken de komende weken en maanden. Ik denk dat het resultaat van gisteren (van de Brexit, n.v.d.r.) het resultaat is van blijvende veranderingen en uitdagingen die ontstaan zijn door globalisering", vervolgd hij.

"Maar, terwijl de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU verandert, zal de speciale band tussen onze twee naties blijven bestaan. De EU blijft één van onze onmisbare partners. Ons NAVO-bondgenootschap blijft een hoeksteen van wereldwijde veiligheid. Bovendien komen we binnen enkele weken samen in Warschau voor de NAVO-top. Onze gedeelde waarden, waaronder democratie, pluralisme en mogelijkheden voor iedereen, blijven ons verbinden", aldus Obama.