Dossier Referendum Brexit

Britten stemmen voor vertrek uit EU

De Britse premier David Cameron heeft gegokt en verloren. Die beloofde bij een herverkiezing in 2015 een referendum te houden over het Britse lidmaatschap in de EU. Zelf wou hij helemaal geen Brexit, maar hij hoopte daarmee wel stemmen te kunnen halen bij de eurosceptische Britse stemmers. Na vier maanden campagne voeren, stemden de Britten gisteren met 52 tegen 48 procent voor een vertrek uit de Unie. 

“Ik heb deze campagne gestreden op de enige manier die ik ken. Direct en gepassioneerd, wat ik denk en voel, met hoofd, hart en ziel. Maar het Britse volk heeft een duidelijke beslissing genomen om een andere weg in te slaan,” aldus Cameron, die meteen ook aankondigde dat hij na de zomer ontslag neemt. “Ik denk dat het niet aan mij is om nu de kapitein te zijn die het land naar de volgende bestemming brengt.” De grote favoriet om hem te vervangen is Boris Johnson, de voormalige burgemeester van Londen en een kopstuk van de pro-Brexit-campagne.

Generatiekloof
De resultaten van het referendum tonen vooral een groot verschil aan tussen de jongeren en de oudere generatie. Veel jongeren hebben het gevoel dat hun toekomst op het spel wordt gezet, want het zijn vooral zij die de gevolgen zullen moeten dragen. Dat beseft ook Boris Johnson: “Het is de kern van onze zaak dat de jonge mensen in dit land kunnen uitkijken naar een veiliger en welvarender toekomst als we de democratische controle terug in handen kunnen nemen, want dat is de basis van ons economisch succes.”