Dossier Brexit

"Erg gespannen sfeer bij EU-top"

De sfeer bij de top van de Europese Unie zit niet goed. Dat stelt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez ter plaatse vast. “Toen Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, de vraag kreeg of die Brexit nu het begin van het einde betekent voor de Europese Unie, antwoordde hij nors ‘nee’ en was hij onmiddellijk weer weg”, aldus Lattrez.

De EU-top heeft ook duidelijk gesteld dat het nu snel moet gaan. Ze hebben geen zin om drie maanden te wachten tot er een nieuwe leider wordt gekozen in Groot-Brittannië. “Wij verwachten dat de Britse regering gevolg zal geven aan deze beslissing van het Britse volk. Zo snel mogelijk. Hoe pijnlijk dat proces ook mag zijn, elk uitstel verlengt de onzekerheid”, zei Juncker nog tijdens een persconferentie.

Ook Donald Tusk, voorzitter van de Europese Unie, reageerde erg ontgoocheld: “Ik ben er mij van bewust hoe ernstig, zelfs dramatisch dit moment op politiek vlak is. Het is een historisch moment, maar zeker geen moment om hysterisch te reageren.”

Voor de Franse president François Hollande en Duits bondskanselier Angela Merkel verwijzen vooral naar de tekortkomingen en de toekomst van Europa. “De beslissing van Groot-Brittannië vraagt ook om bewust te worden van de tekortkomingen van Europa en het verlies van vertrouwen bij het volk voor dit project. De uitdagingen zijn groot in confrontatie met extremisme en populisme. Het kost altijd minder tijd om iets af te breken in plaats van op te bouwen. Frankrijk, stichtend lid van Europa, aanvaardt dit niet”, aldus Hollande.