Dossier Referendum Brexit

Dit zijn gevolgen voor ons én de Britten

De teerling is geworpen: met ongeveer 52 procent tegen 48 kiezen de Britten om de EU te verlaten. De Britten wagen zich aan een sprong in het duistere. Maar welke gevolgen heeft de Brexit voor ons land én voor de Britten zelf? Een overzicht.

Wat betekent de Brexit voor ons?

1. Minder uitvoer voor België?
Globaal genomen zal een Brexit voor de meeste Belgen geen grote gevolgen hebben. Maar voor bedrijven die veel of alleen maar exporteren naar Groot-Brittannië kan het vertrek uit de EU wél een impact hebben. België is de op drie na belangrijkste handelspartner na Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Door de Brexit is de waarde van het pond met tien procent gedaald. Alles wat de Britten gaan invoeren wordt dus ook tien procent duurder. Daardoor gaan ze misschien minder gaan invoeren en dat zal zeker het geval zijn als de Belgische bedrijven hun prijzen op hetzelfde niveau zullen houden. Sommige bedrijven vrezen een omzetverlies van 30%, vooral de voedsel- en textielsector zullen het hardst getroffen worden. Dat verlies kan natuurlijk ook jobs kosten in België.  

Veel hangt dus af welk deal er tussen de EU en de Britten wordt gesloten. Het is nu eerst afwachten wat de EU-vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de zes stichtende landen oplevert.

2. Visum om naar Groot-Brittannië te reizen?
Het Verenigd Koninkrijk maakte geen deel uit van het verdrag van Schengen, dat het vrij verkeer van personen tussen Schengenlanden mogelijk maakt, maar toch konden we probleemloos naar het land reizen, omdat ze deel uitmaakten van de EU.

Nu de Britten weer 'baas’ willen zijn, gaan ze ook hun eigen regels moeten maken. Zij zullen bepalen wie het land binnen mag, voor hoe lang en onder welke voorwaarden. Het kan dus zijn dat we binnenkort heel wat papierwerk in orde moeten brengen als we naar Londen willen afreizen.

Paul D’Hoore, financieel expert van VTM NIEUWS relativeert dat scenario: “Ik denk dat ze snel gaan begrijpen dat zich terugtrekken op het eiland, hen niet vooruit gaat helpen. Zelfs als ze in het begin strenge regels gaan hanteren, zullen ze die snel versoepelen en min of meer naar een normale situatie terugkeren.”

3. Trip naar Londen goedkoper?
Veel goede zaken zijn er niet verbonden aan een Brexit, maar de uitkomst van het referendum brengt misschien toch één positief puntje mee voor ons. Een citytrip naar Londen kan deze zomer een pak goedkoper worden, omdat het pond tien procent minder waard is geworden. Men verwacht zelfs dat de Britse munt later dit jaar nog verder zal wegglijden. Dus kerstinkopen zullen erg interessant worden voor Belgische toeristen.

Maar wie dan weer kiest voor een goedkope vlucht met Ryanair kan straks mogelijk wel meer betalen. Een ticket dreigt immers duurder te worden. in de eerste plaatst voor de Britten zelf, maar op termijn voorspellen de lagekostemaatschappijen een prijsstijging van 10 procent.

4. Minder inkomsten toerisme Westhoek?
Terwijl een reis naar Groot-Brittannië voor ons toch wat voordeliger kan zijn, geldt natuurlijk het omgekeerde voor de Britten. Die verandering zal voor toeristische attracties in België, die hoofdzakelijk gericht zijn op de Britten, nadelig zijn. Denk maar aan het oorlogstoerisme in de Westhoek. De Britten kwamen nu al minder naar West-Vlaanderen, maar dat zal nu nog verder teruglopen omdat een reis naar België voor hen gewoon nóg duurder wordt.

5. Meer immigranten in Europa?
Een belangrijk argument van het ‘Leave’-kamp om uit de EU te stappen was de vluchtelingenproblematiek. Sommige stemmen willen geen vluchtelingen meer toelaten in Groot-Brittannië. Mocht het land, in het slechtste geval, haar grenzen sluiten, zal dat een invloed hebben op de andere lidstaten. De vluchtelingen die niet meer over het Verenigd Koninkrijk verspreid zullen kunnen worden, komen dan in andere landen terecht. Het valt maar af te wachten hoe die daarop zullen reageren.

Wat betekent de Brexit voor de Britten?

1. Britten worden tien procent armer
Wat de Brexit voor de Britse economie betekent, is voorlopig nog moeilijk te voorspellen. Maar wat wel zeker is, is dat de Britten sinds de uitslag van het referendum tien procent armer zijn geworden. Het pond staat op zijn laagste niveau sinds 30 jaar. "Zolang ze op hun eiland blijven zitten, gaan ze dat niet merken, maar als ze in Europa komen, zien ze dat plotseling alles duurder wordt", aldus Paul D'Hoore. Ook alle producten die ze in het buitenland kopen, worden tien procent duurder.

2. Verscheurd Groot-Brittannië?
Hoe moet het op politiek vlak nu verder met Groot-Brittannië? 52 procent van de Britten stemde voor een uitstap, 48 tegen. Britse premier David Cameron, die in het 'Remain'-kamp zat, heeft alvast aangekondigd dat hij in oktober ontslag wil nemen. 

Na de zege van het Brexit-kamp eisen tienduizenden Britten een tweede volksraadpleging. Ongeveer 60.000 mensen ondertekenden online een petitie, de website crashte zelfs even. Vooral in Schotland was de steun voor de Europese Unie groot. De Britse regering antwoordt op alle petities die meer dan 10.000 handtekeningen halen.

Als er meer dan 100.000 handtekeningen zijn, buigt het parlement zich erover. De kans bestaat dat er in Schotland dus een tweede onafhankelijkheidsreferendum komt. De Britse premier David Cameron heeft alvast aangekondigd dat hij in oktober ontslag wil nemen.

3. Gevolgen voor de City
Wat met de ‘City’, het financiële hart van Groot-Brittannië én Europa? In totaal werken zo’n 2,3 miljoen EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk. Veel bedrijven die gevestigd zijn in de ‘City’, hebben ook een link met Europa. Zij zouden kunnen beslissen om hun activiteiten te verplaatsen naar het Europese vasteland, en dan wordt gedacht aan Parijs, Amsterdam en Frankfurt. Groot-Brittannië zou dan heel wat invloed op financieel vlak kunnne verliezen.