Dossier Brexit

Volgt er een Nexit, Frexit of Dexit?

Nu de Brexit een feit is, is de vraag of ook andere Europese lidstaten het voorbeeld van Groot-Brittannië zullen volgen. In een speech aan het parlement in Londen zegt UKIP-leider Nigel Farage dat de Brexit wel eens grotere gevolgen kan hebben. "Ik geloof dat het grote effect van deze verkiezing is wat er in de rest van Europa zal gebeuren. We zijn misschien wel dicht bij een Nexit of een Dexit", zei hij. De vraag is dus: wie volgt het voorbeeld van Groot-Brittannië?

Op sociale media liet onder andere Nederlands politicus Geert Wilders weten ook in Nederland een referendum te willen houden. Uit een opiniepeiling in Nederland blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders de unie wil verlaten. Als het van Wilders afhangt komt er dus ook een Nexit.

Farage is blij dat ook andere Europese landen erover nadenken om uit de Europese Unie te stappen. "In de rest van de EU werd er nooit gepraat over opstappen uit de EU. Nu doen ze dat wel”, vertelde hij.

Bexit of Vlexit
Ook een Vlexit is mogelijk, volgens Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Met de uitslag van het referendum "wijst alles erop dat de democratische dominosteen richting implosie gevallen is". Europa moet zich opnieuw tot haar kerntaak beperken: "het schrappen van handelsbelemmeringen". In dat scenario kiest het Vlaams Belang resoluut voor een Vlexit.

Volgens financieel expert Paul D'Hoore is de kans op een 'Bexit' heel erg klein. "België is het hart van Europa en als wij uit de EU zouden stappen verliezen wij ook alle Europese instellingen." In deze verschillende instellingen werken enorm veel Europeanen die vaak wonen en leven in Brussel. "Voor onze economie is het dus ook enorm interessant als deze instellingen er blijven", aldus D'Hoore.

Het zou ook nog maar het tweede referendum zijn dat in België zou plaatsvinden. In 1950 werd een referendum gehouden over de koningskwestie maar toen werd de uitslag niet gerespecteerd. "In België heerst een andere cultuur op dat vlak dan bijvoorbeeld in Zwitserland. Daar wordt bij wijze van spreken elke week een referendum gehouden", zegt Paul D'Hoore.

Wat in Frankrijk en Denemarken?
De Franse collega van Van Grieken Marine Le Pen liet op Twitter weten dat ze in Frankrijk ook meteen een referendum wil. “Zoals ik al jaren geleden gevraagd heb, moet er nu hetzelfde referendum in Frankrijk komen”, aldus Le Pen.

Volgens Farage is er ook in Denemarken een meerderheid voor een vertrek uit de EU. “Dus misschien zijn we ook dicht bij een Dexit. En hetzelfde geldt ook voor Zweden, Oostenrijk en misschien wel Italië ook."

Artikel 50
Of er effectief een Dexit, Nexit, of Frexit volgt, is nog af te wachten. De Europese leiders gaan zich nu buigen over hoe ze de Brexit effectief gaan aanpakken. In de Europese wetgeving zorgt artikel 50 ervoor dat lidstaten de mogelijkheid hebben om uit de EU te stappen. De wet geeft de leiders dan twee jaar de tijd om uit te zoeken uit hoe ze dit net gaan aanpakken. Omdat nog nooit eerder in de Europese geschiedenis een lidstaat beroep heeft gedaan op dit artikel, is nu voor Europees President Donald Tusk en co een zoektocht gestart waarin ze moeten uitzoeken op welke manier de Britten de EU effectief gaan verlaten.