Dossier Brexit

Tusk: "Vastberaden eenheid te behouden"

"We zijn vastberaden om onze unie met 27 lidstaten te behouden. De Europese Unie blijft ons kader voor onze gemeenschappelijke toekomst." Zo heeft Europees president Donald Tusk gereageerd op de zege van "Leave" in het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie.

Tusk erkende dat Europa een ander resultaat had gewenst. Het vertrek van de Britten uit de Unie heeft "dramatische" gevolgen, maar "het is niet het moment voor hysterische reacties". De Europese president sprak de voorbije dagen met alle leiders van de lidstaten en Europese instellingen. "We zijn vastberaden om onze unie met 27 lidstaten te behouden. De Europese Unie blijft ons kader voor onze gemeenschappelijke toekomst."

Dinsdag en woensdag vindt in Brussel een al langer geplande Europese top plaats. Tusk deelde mee dat de 27 leiders in de marge van die top al een eerste keer zonder de Britse premier David Cameron zullen vergaderen. Ze nemen zich voor "een reflectie over de toekomst van de Europese Unie op te starten."

Tusk beklemtoonde dat er geen juridisch vacuüm zal ontstaan. Tot Groot-Brittannië formeel vertrekt, blijven de Europese regels en de rechten en plichten van het lidmaatschap er gewoon van kracht.