Dossier Referendum Brexit

Beurzen kelderen na Brexit

De beurzen kleuren meteen dieprood na het Brexit-referendum. De Bel 20 noteert na enkele minuten handelen al een verlies van 7,5 procent. De Britse banken kelderen 30 procent.

In Brussel noteerde de Bel20 na een vijftal minuten handel 7,5 procent verlies, al verloopt de grafiek grillig, na een kwartier was dat 8,8 procent. Enkele minuten later was er 6,5 procent verlies. De financiële waarden gaan voorop in het verlies: ING -17 procent, KBC -13,8 procent en Ageas -12,7 procent. 

Rest van Europa
Idem elders in Europa. De Londense beurs gaat 8 procent lager, met verliezen tot 30 procent voor de banken - een Brexit zou nefast zijn voor de City. De Dax in Frankfurt opende 10 procent lager en de CAC40 in Parijs stond na een tiental minuten zowat 7 procent lager. De AEX in Amsterdam opende 9 procent lager.

Mogelijkheden centrale bank
Volgens financieel expert Paul D'Hoore beschik je als centrale bank over heel veel mogelijkheden en kan je beslissen om ponden te kopen en Britse dollars te verkopen om zo proberen te vermijden dat het verschil tussen de munten nog groter wordt. "Indien er een daling van twintig procent zou komen dat zou het systeem ontwrichten", zegt Paul D'Hoore. Er werd verwacht dat als de Brexit er kwam de pond met tien procent zou dalen en dat is ook wat er vandaag is gebeurd.

Het is duidelijk dat de banken en vermogensbeheerders hadden gerekend op 'remain' want zo hadden ze zich ook voorbereid. Indien er geen Brexit kwam zouden de beurzen zijn gestegen en daarom zijn er aandelen aangekocht. "Vandaag moeten deze allemaal hun positie corrigeren en dat veroorzaakt die heftige schokken. Het is niet uit te sluiten dat het nog erger wordt vandaag maar het kan ook uitvlakken", geeft D'Hoore mee.

Op lange termijn komt volgens Paul D'Hoore alles weer in orde. "Beurzen overdrijven altijd op korte termijn. Op langere termijn zal de rust wel terugkeren. Tegen vanavond zal het normaal wel rustiger zijn".