"Wordt moeilijke tijd voor Europa"

Nu de Britten beslist hebben, is het wachten op Europese reacties. Sinds 8.00 uur vanochtend zitten de fractieleiders van de Europees parlement samen. "Dit is natuurlijk onbetreden terrein", zegt Europees parlementslid Bart Staes (Groen) "Het is de eerste keer en er is het artikel 50 in het Europees Verdrag dat mogelijk maakt dat zo'n procedure in gang wordt gezet."

Staes schat dat de komende drie jaar heel erg moeilijk zullen worden en er veel gesprekken zullen moeten worden gevoerd over hoe dit juist geregeld gaat worden. Ook financieel heeft dit veel gevolgen voor de EU want het Verenigd Koninkrijk levert jaarlijks een nettobijdrage van 8,4 miljard euro extra in vergelijking met wat ze zouden moeten betalen.

Het wordt volgens Bart Staes een moeilijke periode voor Europa maar hij vindt niet dat we nu met revancheneigingen naar het Verenigd Koninkrijk moeten kijken. "Het moet geen vechtscheiding worden maar eentje die ordelijk geregeld wordt. Maar het wordt niet makkelijk" Het parlementslid voor Groen verwacht dat het voor de Britten nog een moeilijke tijd wordt in het Europees parlement.

Geen voorkeursbehandeling
Ivo Belet (CD&V) benadrukt wel dat het nu absoluut niet de bedoeling is dat Groot-Brittannië een voorkeursbehandeling krijgt. “Ze hebben ervoor gekozen om de Europese Unie te verlaten en het is niet de bedoeling om aan andere landen in de EU waar vergelijkbare gevoelens spelen te zeggen dat je uit door eruit te stappen alle voordelen krijgt en niet de nadelen”.