Dossier Brexit

"Dit is zwartste dag voor Europese Unie"

Ivo Belet, Europees parlementslid (CD&V), was optimistischer en had de Brexit niet verwacht. “Volgend jaar viert de Europe Unie haar zestigste verjaardag en we kunnen nu zeggen dat vandaag 24 juni 2016 de zwartste dag in de geschiedenis van de van de Eurpese Unie is”

David Cameron heeft volgens Belet zwaar gegokt en ook zwaar verloren. “Hij ziet nu wat hij over zich afgeroepen heeft, over Europa en over het Verenigd Koninkrijk”. We moeten nu heel snel gaan onderhandelen met de Britten want artikel 50 van het Europees Verdrag treedt nu in werking”.

De Unie heeft nu twee jaar de tijd om de nieuwe relatie met de Britten uit te werken. “We willen uiteraard goede relaties behouden met de Britten maar in is in en out is out. En dat zullen we toch moeten duidelijk maken”, geeft Belet nog mee.

"Europa beschermt de mensen niet"
Voor Europees parlementslid Bart Staes (Groen) komt de Brexit niet onverwacht. "We hebben zes Britse collega's in onze fractie en daar bleek wel dart er een lichte hoop was dat het 'remain'-kamp het zou halen, maar in de campagne bleek dat heel veel Britten vinden dat de EU mensen niet beschermt." Volgens Staes zijn mensen bang en is de vraag of dat enkel aan het beleid van de EU ligt of ook aan het beleid dat de leiders van het Verenigd Koninkrijk voeren.