Dossier Referendum Brexit

Brexit: Zo schat Paul D'Hoore gevolgen in

De Brexit heeft ook grote gevolgen op economisch vlak, niet alleen voor het Verenigd Koninkrijk, maar ook voor ons land. En mogelijk doen andere Europese landen op na de Brexit en krijgen we nog een vervolg. Financieel expert Paul D’Hoore zet de gevolgen op een rijtje.

Britten tien procent armer
"Er kan nu misschien wel optimisme zijn bij sommige Britten, maar ik denk niet dat ze weten wat ze gedaan hebben", zegt Paul D'Hoore. "Ze hebben zichzelf met deze beslissing tien procent armer gemaakt, want het pond is meteen tien procent minder waard. Zolang ze op hun eiland blijven zitten, gaan ze dat niet merken, maar als ze in Europa komen, zien ze dat plotseling alles duurder wordt."

En wat in ons land?
"Ook wij gaan de gevolgen van de Brexit voelen", zegt D'Hoore. "Alles wat de Britten invoeren wordt tien procent duurder, dus gaan zij misschien minder invoeren. Wij voeren heel veel uit naar het Verenigd Koninkrijk, maar als wij de prijzen op hetzelfde niveau houden, gaan we misschien minder kunnen uitvoeren of onze prijzen moeten verlagen. Dit is dan ook voor niemand goed."

"Opvallend is ook dat de financiële markten zich zo vergist hebben. Meestal bereiden zij zich goed voor en hebben zij het altijd bij het recht eind. Het pond is gisteren nog gestegen, vanmorgen zijn die posities weer omgekeerd."

Volgen nog andere landen?
De vraag rijst of de Brexit een nieuwe financiële crisis kan uitlokken. "Het hangt er vanaf wat er nu verder gaat gebeuren", zegt financieel expert Paul D'Hoore. "We hebben zoveel moeite gedaan om de Grieken bij ons te houden omdat we geen krak in het geheel wilden. Nu zien we dat een groot land uit de EU stapt. Volgende zondag zijn er parlementsverkiezingen in Spanje, misschien doen inwoners wel ideeën op van dit referendum en stemmen ze op anti-Europese partijen. Als Britten eruit kunnen stappen, kunnen Spanjaarden, Italianen en Fransen dit misschien ook wel."