Dossier Referendum Brexit

Brexit is een feit: wat we nu weten

51,89 procent voor een Brexit en 48,11 procent tegen, dat is het verdict van het grote Brexit-referendum in het Verenigd Koninkrijk. Het is dus officieel: het Verenigd Koninkrijk stapt uit de Europese Unie. Premier Cameron kondigt zijn ontslag aan.

Wat de hele nacht een nek-aan-nekrace leek tussen het pro- en het anti-Europese kamp, werd rond 5.40 uur een overwinning voor 'leave', toen de Britse zenders BBC, ITV en Sky News hun projecties bekend maakten. Om iets na zeven werd het resultaat ook officieel. "Laat 23 juni de geschiedenis ingaan als onze onafhankelijkheidsdag", zei UKIP-leider Nigel Farage nog voor de resultaten officieel waren. Iets na zeven overschreed het 'leave'-kamp de grens van 50 procent en werd het resultaat definitief.

Farage: "Vieren!"
UKIP-leider Nigel Farage was de eerste om de overwinning op te eisen. "Ik hoop dat deze overwinning het gefaalde project een halt toe roept. Laten we de vlag, het volkslied, Brussel en alle andere componenten verwerpen. Laat 23 juni de geschiedenis ingaan als onze onafhankelijkheidsdag", zei hij.

Cameron blijft (nog tot oktober)
De Britse Conservatieve premier David Cameron heeft zijn ontslag aangekondigd. Hij wil nog aanblijven tot oktober, maar vindt dat het dan tijd is voor een opvolger. Dat zij hij in een toespraak aan Downing Street 10, zijn ambtswoning in Londen.

"Compleet onverwacht!"
"Dit komt totaal onverwacht", zegt VTM NIEUWS-journalist Jelle Frencken. "Toen we vannacht de resultaten zagen binnekomen, leek het 'Remain'-kamp te winnen. Dat voorspelden ook de peilingen en de gokkantoren. Maar toen kwam plots de kentering, de voorsprong van het 'leave'-kamp komt hier als een complete verrassing."

Overwinning aan Engeland en Wales te danken
De overwinning van het Leave-kamp in het Britse EU-referendum lijkt vooral te danken aan de kiezers in Engeland en Wales. Zij stemden tegen het lidmaatschap van de Europese Unie en zetten nu de deur naar de Brexit wagenwijd open. In Schotland en Noord-Ierland daarentegen werd tégen de Brexit gestemd.

"Nu een koffie"
UKIP-leider Nigel Farage reageert bij VTM NIEUWS-reporter Jelle Frencken. "Ik kon niet opgeluchter zijn", zegt hij. "En nu eerst een kop koffie."

Pond gekelderd
Het Britse pond is door de toenemende ongerustheid over een Brexit naar het laagste peil gedonderd in meer dan 30 jaar. Vannacht was de munt op een bepaald moment 1,3467 Amerikaanse dollar waard, gisteravond noteerde ze nog op meer dan 1,50 dollar. Het pond verloor in een nacht tijd maar liefst 9,5 procent van zijn waarde, het grootste verlies ooit genoteerd. In oktober 2008 sleurde de financiële crisis de munt 5,9 procent naar beneden.

Ook euro zakt
De euro is vanochtend ook flink onderuitgaan ten opzichte van de dollar. Toen bekend werd dat de voorstanders van een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie na het tellen van twee derde van de stemmen een voorsprong hadden, zakte de eenheidsmunt verder.

Internationale reacties
Vanuit heel Europa komen reacties binnen op het nieuws van de Brexit. Een aantal Europese politici reageert op Twitter. De Nederlandse politicus Geert Wilders vraagt zelfs een gelijkaardig referendum in Nederland.