Dossier Brexit

Wat gaat Nigel Farage nu doen? "Vieren!"

Rond 5 uur vanmorgen al heeft UKIP-leider Nigel Farage de overwinning van het Brexit-referendum opgeëist. "Laat 23 juni de geschiedenis ingaan als onze onafhankelijkheidsdag", zei hij. Op de vraag wat hij nu ging doen, antwoordde hij: "Vieren!"

Al zeer snel, zelfs toen het nog niet zeker was dat 'Leave' zou winnen, riep hij 23 juni al uit tot de nieuwe 'onafhankelijkheidsdag' van het Verenigd Koninkrijk uit. "Durf te dromen! De dageraad breekt aan voor een onafhankelijk Verenigd Koninkrijk. Dit – als de voorspellingen juist zijn – zal een overwinning zijn voor echte mensen voor gewone mensen, voor degelijke mensen."

"We hebben gevochten. We hebben gevochten tegen de multinationals, we hebben gevochten tegen de banken. We hebben gevochten tegen de grote politieke partijen. Tegen leugens, corruptie en bedrog. Vandaag gaan eerlijkheid, fatsoen en geloof in de natie winnen. We hebben het gedaan zonder te vechten. Zonder één kogel, door verdomd hard werk." Zo sprak zijn Farage de aanhang van het 'Brexit'-kamp aan.